|
|
|
... megvan ami megkonnyiti az eletet. Eloszor furan neztem, hogy mennyi konyha eszkozuk van. De hasznalat kozben derult ki, hogy csuda praktikusak.
Pl. ok nem egy kesztyut hasznalnak a forro tepsi megfogasahoz, hanem ....hogy is irjam le, olyan mint egy rovid sal, es minden a ket vegebe bele tudod dugnia kezed. Tudom, hogy most ez annyira nem ertheto, de baromi praktikus, nem ke... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg póréhagyma, 25 dkg brie vagy camembert sajt, 5 dkg trappista sajt, 8 dl zöldségerőleves, 2 dl tejszín, 5 szelet toastkenyér, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál liszt, só, bors, a tepsi kikenéséhez margarin.
1. A lekapargatott, megmosott sárgarépát hasábokra, a pórét karikákra vágjuk. A levesben kb. 2 percig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
2. A vajat láb... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
Halfilé, só, bors, vegeta, kb másfél nagy flakon majonéz, hagyma, bacon szalonna.
Elkészítés:
Olajozott tepsi aljára lefektetem a bacon szalonna felét, erre rákarikázok sok hagymát, majd ráfektetem a halakat, erre megint hagyma jön, majd az egészet befedjük bacon szalonnával, és leöntjük bőven majonézzel. Sütőben megsütjük. Nem árt ha eg... |
|
|
|
|
|
|
|
... kakaó egy kis fahéj szegfűszeg 7 kanál olvasztott méz ezt kikavarjuk habosra. A fehérje keményre vert habját közzé keverjük 3 dl tejjel elkavarjuk a masszának olyannak kell lenni, hogy a tepsiben szétterüljön, sütjük.
Ilona szelet
30 dkg liszt 5 dkg zsír 10 dkg cukor 2 kanál kakaó 1 tojást 1 kávés kanál szódabikarbóna egy kevés tejet összegyúrjuk, és ké... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
kevered, annál könnyebb lesz a tészta.A végén, hogy ossze
ne törjön, óvatosan keverd hozzá a tojások kemény habbá
vert fehérjét. Öntsd kivajazott, igen vékonyan
kilisztezett tepsibe, told előmelegitett, kozepesen meleg
sütőbe, lassú tüzön sárgulásig süsd.
Ha a tüpróbára még ragad, de a teteje túlsülne, papirral
takard le és alsó lángon süs... |
|
|
|
|
|
|
|
... hideg víz + 1 evő kanál ecet Gyümölcs töltelék
1 ˝ kg hámozott alma nagyon vékonyra szeletelve (ez attól függ, hogy mennyit vesz be az edény (tepsi) mert jól tele kell gyümölccsel tölteni. Én szoktam próbát tenni úgy: hogy a tepsibe teszem a pucolt szeletelt gyümölcsöt; és ha kell pucolok hozzá több almát)
2 evő kaná... |
|
|
|
|
|
|
|
... margarin,
20 dkg porcukor,
2 és fél dl tej,
1 csomag vaníliás puding.
Mázhoz:
1 tábla Katica tej- vagy étcsokoládé tortabevonó.
Egy közepes tepsi alját alufóliával kibéleljük, kissé megzsírozzuk, az almát meghámozzuk és vékonyra szeljük (uborkareszelőn). Az almát az alufóliára terítjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, ma... |
|
|
|
|
|
|
|
... túlságosan nedves a túró, darált dióval
száríthatjuk..."
Elkészítés:
A lisztet, margarint, 4 ek. porcukorral, 2 ek. tejföllel és 2 tojással jól összegyúrjuk, két tepsi méretű lapra kinyújtjuk. Az egyik lapot a tepsibe tesszük, és a meghámozott, lereszelt és levétől alaposan kinyomkodott almát elterítjük rajta. Az alma tetejét meghintjük porcukorral és f... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 csomag sütőporral,
14 deka cukorral,
3 tojás sárgájával és
1 evőkanál tejföllel
összegyúrunk és egyenletesre nyújtva, a tészta nagyobbik felét nagyobb tepsi aljára helyezzük, széleit ujjunkkal lenyomkodjuk. 1 kg édes almát káposztagyalun összevágunk, két marokkal gyengén kinyomkodjuk, majd 12 deka porcukor és 1/2 csomag vanilincukor keverékéve... |
|
|
|
|
|
|
|
... vajastésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy tejestésztát, egyszer összehajtjuk, ismét nyújtjuk, azután megint hajtjuk. Ezt ismételjük ötször-hatszor, míg végül a tésztát a tepsi nagyságának kétszeresére nyújtjuk, és kettévágjuk. Felét tepsibe tesszük, szélét elnyomkodjuk egyenletesen s fahéjjal ízesített, porcukorral erősen édesített nyers, vékonyra szeletel... |
|
|
|
|
|
|
|
... a vajashoz, alaposan elkeverve egymásban őket. Fakanállal kavarjuk az egészbe a kókuszt, a diót és a zabot (rizst). A tésztát terítsük szét egyenletesen egy kivajazott, kb. 23 x 23 cm-es tepsiben. Süssük 30 percig, amíg a sütemény össze nem áll és aranybarna színű nem lesz.
A felszeletelés előtt hagyjuk kihűlni. Vágjuk fel 16 négyzetes szeletre, és a fagyasztott joghurttal s... |
|
|
|
|
|
|
|
... 10 dkg margarin, őrölt fahéj, szegfűszeg.
A hozzávalókat kevés tejjel összegyúrjuk, 1 éjszaka
hideg helyen pihentetjük.
Másnap 4 részre osztva vékonyra nyújtjuk.
Tepsi hátán megsütjük a 4 lapot világos barnára.
Krém: 2 vaníliás pudingot megfőzünk az előírás szerint.
hozzákeverünk 15 dkg teavajat, cukrot ízlés szerint.
A kihűlt lapokat megke... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg friss élesztő
20 dkg cukor
50 dkg liszt
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tojás
50dkg szilva
1 kávéskanál őrölt fahéj
a formázáshoz liszt
a tepsi kenésére margarin
az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, és megfuttatjuk 7 dkg cukorral és liszttel, majd minden összetevőjét robottal összedolgozzuk cipóvá.
A tés... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojást felverünk, egy pohár tejfölt, 2 púpos evőkanál lisztet, és a dinsztelt hagymát egy csipetnyi őrölt borssal összekeverjük. Közben a tésztánk megkelt, amit akkorára nyújtunk, hogy a tepsi oldalait is félig takarja. ĺgy rakjuk a tepsibe, ráöntjük a tölteléket, és 200 fokon kb. 5 percig sütjük, majd 160 fokra visszavesszük a sütőt. Közben kockákra felvágjuk a sonkát, és a félig... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt
ELKÉSZÍTÉS
Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházukat kiszedjük, a húsukat nem túl vékonyra felszeleteljük. Egyenletesen elosztjuk egy kivajazott, kilisztezett négyszögletes tepsi alján, és meghintjük 3 evőkanál fahéjas cukorral. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a maradék cukorral, hozzáadjuk a hideg (hűtőből kivett), darabokra v... |
|
|
|
|
|
|
|
... fél citrom reszelt héja, 5 tojás, 28 dkg + 1 ek. liszt, 10 dkg étkezési (búza)keményítő, egy zacskó sütőpor, 3 tk. méz, 12 dkg + 2 ek. kókuszreszelék, 3 ek. tej, a díszítéshez citromfű, a tepsi kikenéséhez margarin
Elkészítés:
1. A meggyet kimagozzuk. 25 dkg puha vajat kikeverünk 20 dkg cukorral, csipetnyi sóval, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Egyenként bel... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtisztítjuk, hüvelykujjnyi vastagságúra formáljuk. Hasonlóan készítjük elő az ecetes uborkát is. A húsba vágott három nyílásba betöltjük a sárgarépát, petrezselyemgyökeret és az uborkát. Egy tepsi aljába helyezzük a zöldségekből leeső részeket, a negyedekbe vágott vöröshagymát, majd erre a zöldségágyra helyezzük a megsózott, töltött borjúdiót. Leöntjük egy kevés forró olajjal és... |
|
|
|
|
|
|
|
...1,5 kg almát vékony szeletekre vágva (meghámozva)egy jó nagy, alufóliával kibélelt tepsi aljára rakunk. Ráöntjük a tésztamasszát: 8 tojás sárgája 18 dkg cukorral kikeverni és 3 ek vízzel. Hozzá 20 dkg liszt, 1/2 cs. sütopor és a tojások habja. A masszát kettévenni, az egyik felét megszínezni kakaóval. Eloször a sárga, majd a barna masszát öntjük az almára és megsütjük. Amikor kiönt... |
|
|
|
|
|
|
|
... teáskanál sütőpor, 1 citrom lereszeIt héja, 1 mokkáskanál só.
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, porcukorral és reszelt citromhéjjal. Margarinnal kikenjük a tepsi alját és oldalát, beleszórjuk a lisztes keverék felét. A tehéntúrót szétmorzsoljuk a liszt tetején, a meggyszemeket elrendezzük rajta és ráhintjük a maradék lisztet. A habosra felver... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg reszelt sajt (lehet többféle is), 30 dkg kukoricaliszt, 2 db tojás, csipetnyi só, szükség szerint tej, zsír (a tepsi kikenéséhez), köménymag, valamint reszelt sajt a megszóráshoz.
Elkészítése:
A hozzávalókból - szükség szerinti mennyiségű tejjel - kemény tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk és derelyevágóval, illetve k... |
|
|
|
|
|